Intervju med skaparen av Keiron Fitness Bench – Karl Katz


Karl Katz, skapare och utvecklare av Keiron Fitness Bench (Foto: Karl Peterson)

I höstas skrev jag en artikel om Keiron Fitness Bench (Keiron Fitness Bench | Höstens roligaste träningsredskap!), den enda träningsmaskinen på marknaden för tunga basövningar hemma. Jag har själv maskinen, vilken jag använder hemma och den erbjuder snabb, tung och effektiv träning för hela kroppen! Lanseringen av Keiron Fitness Bench är i sin linda så jag tog kontakt med skaparen och utvecklaren Karl Katz för att höra mig för hur projektet fortskrider.

Så vem är Karl Katz?

Jag är 36 år, uppvuxen i Solna och bosatt i Sumpan där jag bor med min fru och min ettåriga dotter. Jag är mekanikkonstruktör som tog civilingenjörsexamen på KTH 2004 och har sen dess jobbat med produktutveckling inom industrin på ett stort och flera små företag. Scania är det företag där jag har arbetat längst. Träning har alltid varit en del av mitt liv. Jag spelade fotboll tills jag var 30, som ung på hög nivå. Som vuxen som högst på division 4-nivå, vilket passade mig mycket bättre.


Karl med dottern Tilde(Foto: Therese Katz)

Hur föddes idén om Keiron Fitness Bench?

Jag har styrketränat sen jag gjorde lumpen. När jag var runt 20 tränade jag kanske 3 dagar i veckan på gym. Då bodde jag själv och hade både motivation och tid att träna mycket. Men efter ett antal år började jag känna att det var både svårt att motivera sig, och att ta sig tid till att gå till gymmet. Jag brukade lägga upp mina gympass med fokus på bänkpress och roddövningar och lyfta ungefär min egen kroppsvikt. Det var stommen, sedan varierade jag med andra övningar. Benträningen fick jag på annat sätt eftersom jag körde flera fotbollspass i veckan.

2008 när det var lågkonjunktur och vi jobbade fyrdagarsvecka på Scania (tack Löfvén, bra förhandlat) så började jag fundera på om det inte borde gå att utveckla en maskin som möjliggjorde mina två favoritövningar i hemmet genom att lyfta sig själv. Tanken på att utveckla en produkt hade legat och gnagt länge som en latent sjukdom. Kanske för att jag i mitt yrkesliv hade lärt känna ett par entreprenörer som lyckats själva, och för att jag också utvecklat ett par produkter från blankt papper i mina tidigare jobb. En bidragande orsak till att det just blev en träningsmaskin är nog att jag gjorde ett nytt koncept på en maskin till Nordic Gym som examensarbete på KTH.

keiron-fitness-bench-bankpress(1)
Keiron Fitness Bench. (Foto: Karl Peterson)

Hur fungerar maskinen?

Principen är mycket enkel. Tänk dig den utrustning du behöver för att köra tung bänkpress hemma. Bänk, skivstång, ställning, vikter. Ersätt allt utom bänken med din egen kropp. Genom att sen utforma bänken som en saxlyft med vilken du lyfter dig själv så blir funktionen densamma som med alla tunga och skrymmande prylar som annars behövs. Fördelen är såklart att den enkelt kan förvaras hemma och bara plockas fram när den ska användas och att belastningen kan ställas från lågt till riktigt hög, som mest ca 110% av kroppsvikten. Roddövningen är den idealiska övningen att köra tillsammans med bänkpress eftersom den engagerar antagonistmusklerna jämfört med bänkpress.


Erik Gustafsson, kanotist med bland annat 22 SM-guld som merit sa när han testat maskinen: ”Till skillnad från annan kompakt träningsutrustning går det att få riktigt hög belastning. Maskinen fungerar extra bra i roddövningen där det är lätt att få kontakt med ryggmusklerna.” (Foto: Karl Peterson)

Vem tror du är intresserad av att köpa maskinen?

Alla som har förstått att basövningar är bästa vägen till resultat när det gäller styrketräning och som inte hinner med regelbunden gymträning eller helt enkelt inte gillar att träna där. Otränade personer kan lika gärna köra armhävningar, men för den som med lätthet gör 15 armhävningar så kan maskinen lyfta styrka och utseende till helt andra nivåer.

Vad jag förstått använder du precis som jag maskinen frekvent?

Jo, som det är nu med både mycket jobb och en liten ettåring hemma så finns inte tid för gymträning. Jag vill fortfarande träna tungt så det passar mig perfekt att träna några gånger i veckan på maskinen. En kvart, tjugo minuter kan jag i alla fall få till :)

Hur är det att på egen hand ta på sig att utveckla, producera och kommersialisera en produkt?

Till en början försökte jag bara sälja patentet och konceptet och fick till möten med bland annat Tvins och Intersport. Det visade sig efterhand att det är mycket svårt att komma vidare med en produkt som inte är färdigutvecklad. Stora företag vill inte ta risker.

I det läget började jag fundera på om det gick att göra det själv. Utlösande faktor till att jag vågade ta steget var att jag lyckades få till ett team med två vänner. Den ene är David Karlsson som jag tidigare jobbat ihop med på Scania, då var David inköpare. David har varit ovärderlig för att få till hela inköps- och produktionsstrukturen. Den andre är Karl Peterson som jobbar som kommunikatör, numer på Sida, har gjort en lika stor bragd med att bygga upp kommunikationsstategi, varumärke, hemsida och marknadsföringsmaterial. Helt ensam så går det naturligtvis inte. Mekanikkonstruktion är min starkaste sida. Jag har verkligen lagt ner min själ i konstruktionen, men jag har också haft hjälp av duktiga produktionstekniker hos underleverantörer.

Jag har också fått en del hjälp från Nyföretagarcentrum/Almi och en affärsrådgivare som normalt jobbar på Mälardalens Högskola som heter Klas Magnusson. Men det har varit en stor utmaning och jag har fått lägga mycket av mina inkomster från min konsultfirma på projektet.

I vilket läge befinner sig projektet nu?

Vi har nu sålt de första maskinerna, trots att både produkten och företaget är okända. Vi har fått mycket bra respons från kunderna och även fått fina omdömen från elitidrottare på högsta nivå inom kanot och hockey, samt även ifrån ett par personer verksamma på GIH vilket såklart känns väldigt motiverande. Vi har även fått en del publicitet bland annat i tidningen Kom i Form Man och blev nominerade till Stockholms stads innovationsstipendium. Det vi nu koncentrerar oss på är att ta fram en strategi inför hösten för att nå ut bättre till allmänheten.


Keiron FItness Bench i tidningen Kom i form MAN. (Foto: Karl Peterson)

Vilka är de största hindren för att lyckas med en sån här produkt?

Att vi drunknar i mängden. Vi alla utsätts för ett konstant bombardemang av budskap när det gäller träning. Vissa tycker också att priset är högt. Det är förstås en subjektiv sak, men vi har jobbat hårt för att få till en prisvärd produkt. Tyvärr är många vana vid de priser som gäller för produkter importerade från Sydostasien. Men många sådana produkter är inte hållbara, i dubbel mening. Keiron Fitness Bench produceras i Sverige och är den enda maskinen i denna storlek där man kan träna med ordentlig belastning.

Maskinen erbjuder ingen utpräglad benträning. Är det något ni funderat på?

I dagens utförande inte erbjuder möjlighet till benträning, men det kan man ju enkelt få på annat sätt med exempelvis benböj på ett eller två ben. Det har dock blivit en återkommande kommentar så det vi gör nu är att vi tittar på en vidareutveckling av maskinen. Eventuellt kommer vi att lansera en ny, något prishöjd, variant med ytterligare funktionalitet.

Har du någon gång ångrat att du gav dig in på det här projektet?

Nej. Det är ovisst om det kommer att bli en vinstaffär rent ekonomiskt i slutändan, men jag har fått utlopp för en massa saker genom det här. Det har för det mesta varit väldigt kul och jag tror helt enkelt att det har gjort mig gladare, även om det såklart inneburit mycket slit. Det låter som en klyscha men utan stöd från min fru hade det verkligen inte gått att hålla humöret uppe i alla lägen.

Tack för intervjun Karl och stort lycka till i framtiden!

Tack!


Karl demonstrerar maskinen i Rålambshovsparken. (Foto: Karl Peterson)

Mer om Keiron Fitness Bench:

Min artikel om maskinen: Keiron Fitness Bench | Höstens roligaste träningsredskap!
Hemsida: http://keironfitness.se/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing