månadsarkiv: april 2014

Kvinnor som tar extra järn presterar bättre på träning

En ny studie i Journal Nutrition visar att kvinnor som tar järntabletter förbättrar sin prestation under träning. Meta-analysen är den första som visar en förbättring av träningsförmåga vid intag av järntabletter, något som varit oklart innan. Det är främst kvinnor som löper risk att drabbas av järnbrist, särskilt de som tränar mycket.

Här kan du läsa mer och beställa järn

Bloggare på semester

Efter att ha jobbat dygnet runt i snart ett och ett halvt år med labb, blogg, PT/KR, utbildningar och annat, var det dags för lite semester. Kom till Marbella i tisdags och kan erkänna att jag hade för avsikt att inte skriva ett ord om kost och träning på två veckor. Om det gapar lite tomt här ett tag framöver så vet ni varför.

marbella

Läs mer

Finns det några söta barn?

Knäck, chokladbollar, cola, cider, bullar, kakor och andra godsaker utgjorde den tunga sockerarsenal som ställdes fram under jul och nyår. Under två veckor var det lördag varje dag. Under två veckor pumpade vi våra barn fulla med socker. Under två veckor lade vi grunden till ett sockerberoende många barn aldrig kommer att blir av med. Följderna av sockrets verkan är cancer, diabetes och fetma. De direkta skadorna är sämre syn, fettlever och karies. Även om parollen ”man måste ju få leva lite också” eller ”det är ju ändå jul” ofta används, så gör det inte socker mindre giftigt. Det gör inte heller att man minskar risken att utveckla övervikt och fetma.


Resterna av julens sockerfrossa pågår inte sällan långt in i januari

Det här är en artikel jag skrev efter julhelgen. Men den är förmodligen lika aktuell under påsken. Allt är som vanligt; högtid = socker = glädje. Läs hela artikeln här.

Porträtt

Har du inte läst mina porträtt än? Idag är en perfekt dag för läsning. Många människor bär på intressanta storys och här hittar du fyra av dem. Idag ska jag till engelska översätta ytterligare ett nyskrivet porträtt. Om en världsstjärna(!), vars fantastiska story har inspirerat mig mycket. Snart på bloggen, på två språk! :)

 

 

Fler unga får diabetes typ 2 och fler äldre typ 1. Och finns det en tredje?

Idag kommer rapporter på att diabetes typ 1, tidigare kallat barndiabetes, är tre gånger vanligare än man tidigare trott. Dessutom får allt fler äldre sjukdomen. Forskare vid Sahlgrenska akademien i Göteborg har presenterat sina resultat i Diabetologica. Samtidigt får allt fler unga diabetes typ 2, tidigare kallat åldersdiabetes. Vad det verkar finns det även en tredje typ av diabetes – Alzheimers. Låt oss titta på skillnaderna på de båda typerna av diabetes och se vad kan man eventuellt kan göra.

SVT: Fler unga diabetiker än man tidigare trott

Läs mer