månadsarkiv: februari 2014

12 000 dör av rökning varje år, men det är inte det som förbjuds

12 000 personer dör av rökning och 100 000 personer insjuknar i rökrelaterade sjukdomar varje år i Sverige enligt en ny studie från Socialstyrelsen. Samtidigt har opastöriserad mjölk orsakat ett 20-tal sjukdomsfall under 17 års tid (1994-2011). Vilket tror du att vi kommer förbjuda?

rökning     milk
Till vä – rökning: ~204 000 döda på 17 år? Till hö – opastöriserad mjölk: 5 fall av njursjukdom på 17 år. Vad bör vi undvika? 

Läs mer

Varför rekommenderas du 5000 IE D-vitamin?

På min sida om vitamin D rekommenderar jag vuxna tillskott om 5000 IE eller 125 µg varje dag. Detta bygger bland annat på den forskning om vitamin D som finns samlad av vitamin D Council (VDC), en ideell organisation baserad i Kalifornien, USA. De Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR) innehåller i år en höjning från 400 IE till 800 IE. Trots höjningen så är värdet alltså ändå 4200 IE under (!) de nivåer som VDC rekommenderar. Så varför rekommenderas 5000 IE?

Läs mer

För mycket folk på gymmet?

Även om det börjar mattas av lite så är det fortfarande ganska tjockt på gymmen runt om i landet. Snart är dock den värsta nyårsångesten över och det blir lugnare. Så om några månader infinner sig istället sommarångesten. Jag kommer på grund av detta fenomen inom kort skriva lite om hur du till sommaren kan hitta en riktigt sjysst beachform. För nog är det väl ganska många där ute som tränar för just sandstranden? :) Det handlar då en hel del om att effektivisera den gymträning som utförs de hektiska månaderna innan sommaren.

Läs mer

Jari Ketola – om ett OS han aldrig glömmer

I dagarna avgörs bobtävlingarna under OS i Sotji, men Sverige är inte med. Sverige är knappast en bobnation och vi har aldrig varit att räkna med i de grenarna. Men för 20 år sedan hade vi faktiskt ett lag som kunde hota de allra bästa. I OS i Lillehammer fick några handplockade svenska friidrottare chansen att tävla på allra högsta nivå i bob, något ingen annan i Sverige har gjort sedan dess. En av dem var Jari Ketola, mer känd som en av Sveriges ledande hälsoprofiler. Nu berättar han här på Nicklagård – Kost Träning Hälsa om det OS han aldrig glömmer.

   

Fortsätt läsa här

Håkan Juholt om kost, hälsa och livsmedelspolitik

Riksdagsmannen och förre partiordföranden i Socialdemokraterna Håkan Juholt tog i onsdags emot mig i Riksdagshuset i Stockholm för att diskutera frågor om kost och hälsa. När man har chansen att diskutera frågor med viktiga politiker skulle man kunna hålla på i timmar. Särskilt med en man som Håkan Juholt, som alltid svarar ärligt och som brinner lika mycket för politik idag som när han var elevrådsordförande på gymnasiet för över 30 år sedan. Men till slut tog jag upp det jag tyckte var viktigast; frågorna om skolmat, mat på äldreboenden och hur det kritiserade livsmedelsverket egentligen styrs. Självklart ville jag också veta om vi ska ansöka om OS i Sverige.

Läs mer

Ikväll minns jag OS – för 20 år sedan…

Har precis kommit hem ifrån labbande, tränande och PT:ande. Kopp nummer 6 för dagen med snabbkaffe väntar i köket och på TV rullar OS. Eller TV och TV, Internet och Viaplay är det som gäller nu. Trist att vi inte alla får se OS tillsammans, men jag antar att det är skit detsamma nu, för så blev det. Man får roa sig åt det lilla istället, SVT:s motdrag – OS-magasin med André Pops och gäster. Ganska komiskt. Pops har ju allt; intressanta gäster, intervjuer, mysstämning i ett gigantisk vardagsrum med ylletröjor samt varm choklad och till och med ett kök när det är dags för close-talk med utvalda offer. Han har precis allt! Förutom det man vill se – Själva OS :) Känns som en Airbus 360 utan vingar.

Jag stänger av. Ikväll ska jag istället minnas OS – eller rättare sagt minnas OS i Lillehammer 1994. Det handlar om det svenska BOB-äventyret som utspelade sig där. För det är nu precis 20 år sedan som Sveriges meste mångsysslare och årets PT 2012, Jari Ketola, deltog i OS för det Svenska BOB-landslaget. Jari som från början var friidrottare på toppnivå åkte alltså till OS, i ”fel” gren. Jari har varit supersjysst och delat med sig av gamla tidningsklipp, träningsberättelser och anekdoter från tiden han minns med både värme och sorg. Det är en spännande och intressant historia som i år fyller fyller 20 år. Dags att börja skriva, men först kaffe!

OS-logga 94

jari profilbild
Jari Ketola

Bränn fett och bygg muskler samtidigt!

Trött på att lägga på dig fett när du bygger muskler? Trött på att tappa muskler när du vill bränna fett? Då är du inte ensam, detta är det vanligaste problemet när man bygger den kropp man vill ha. Men! Som tur är finns det hjälp att få.

Jag har lång erfarenhet och kunskap inom just detta område. Just nu har du chansen att med hjälp av mig både bygga muskler och bränna fett samtidigt. Våren är på väg, det är dags att bygga superkroppen!

Du kommer under 12 veckor att bli coachad av mig direkt i din Iphone! Jag lägger upp kost- och träningsschema för dig, vilket gör att du på 12 veckor kommer att se märkbara resultat.

Du får hjälp med:
– Veta vad du ska äta och när.
– Hur mycket du ska äta och på vilka dagar.
– Vilka övningar i gymmet du ska köra.
– Hur ofta du ska träna och när du ska vila.

PRIS: 1995:- (Begränsat antal platser, först till kvarn)

Till paketet på pto.nu